Újabb fellendülés várható az ingatlanpiacon?!

Orbán Viktor Miniszterelnök 2019 február 10.-én jelentette be a családtámogatási programra (CSOK) vonatkozó 2019-es változásait. A módosítások javarészt 2019 július 1-jétől lesznek érvényesek.

– A program szerint további kedvezményeket vehetnek igénybe a fiatal házasok. A tervek szerint 10 millió forint összegű kamatmentes, szabad felhasználású hitelt vehet fel minden 18-40 év közötti nő. Gyermekek születésekor a további lehetőségeket kínálja a módosítás:

  • Első gyermek születésekor 3 évre felfüggeszthető a törlesztés
  • Második gyermek születésekor a felfüggesztett törlesztéshez kiegészítésként elengedik a tartozás 30%-át.
  • Harmadik gyermek megszületésekor az állam a hátralévő tartozást teljes mértékben elengedi.

A 2019  július 1-jétől életbe lépő programba 3 évig lehet belépni. A gyermekvállalás feltétele a kedvezményes hitelnek, hiszen, ha a családnak 5 éven belül nem születik gyermeke, a hitel piaci kamatozású lesz és a tőketartozást és a kamatokat is vissza kell fizatni.

– A lakáscélú jelzáloghitelek is részt vesznek a módosításokban, 1 millió forintot vállal át az állam a második gyermek születésekor, 4 milló forintot a harmadik gyermek születésekor és 1-1 millió forintot minden további gyermek születésekor a jelzáloghitelből.

– A kamattámogatott lakáscélú jelzáloghitel változtatása is szerepet kapott, egyrészt változtattak a hitel összegén, 2 gyermek esetén 10 millió, 3 gyermek vállalása esetén 15 millió forintra emelték a felvehető jelzáloghitel összegét. Nagy változást jelent, hogy ezentúl nem csak új ingatlan vásárlásra, építésre, hanem használt lakás vásárlására is használható a hitel.

– Értékhatár változtatást is alkalmaz az állam, a használt lakásoknál is eltörlik a 35 millió forintos felső határt 2019 július 1-jétől, ez a 35 millió forintos értékhatár az új ingatlanok vonatkozásában már 2019 elejétől megszűnt.

– A négy gyermekes anyák személyi jövedelemadó mentességet élveznek életük végéig és ez vonatkozik a felnőtt gyermekekkel rendelkező édesanyákra is. Ez egy picit később érvénybe lépő változás, tervek szerint 2020 január 1.-étől várható. Piaci elemzők szerint eme változtatások ismét emelkedést tendálnak majd mind az új ingatlanok építését, mind a használt ingatlanok értékesítését tekintve. Ugyanakkor a használt lakások felújítása is folyamatos emelkedést mutat,  a tapasztalat szerint befektetők meglátták az üzleti lehetőséget ebben a piaci szegmensben és a rosszabb állapotban lévő ingatlanok felújításával próbálják az értékesített ingatlanok eladási darabszámát növelni. Tegyük hozzá, hogy a használt lakásokra vonatkozó CSOK változás még nagyobb teret ad ebben az üzleti részben.